Team Noorderlicht

Navigate North

Dagboek


DAG 8: 22 JANUARI – Challenge dag 6

Video Navigate North

Het was weer vroeg vanochtend. Om 6.15 aan het ontbijt. We hebben hier in een prachtig mooi hotel geslapen, waar we eigenlijk te kort van hebben kunnen genieten. Lekker eten, mooie kamer en een mooie wellness waar we helaas vanwege tijdgebrek geen gebruik van hebben kunnen maken. We hebben wel ontdekt dat de hotels in Scandinavië de kachels goed warm opstoken. Dus een warm nachtje waardoor niet helemaal lekker kunnen slapen.

We gaan om 7 uur starten met de eerste dag etappe. De organisatie zegt dat we de coördinaten al sinds gisterenavond in ons bezit hebben. Iedereen kijkt elkaar verbaast aan en denkt; hoe dan?? Na wat zoeken en heen-en weer lopen ontdekken een aantal dat er een QR code gescand moet worden bij de ingang van het hotel. Gelukkig; we hebben de eerste deel etappe gegevens. Snel naar de auto en puzzelen maar. We denken tactisch te gaan rijden en niet eerst lang te blijven puzzelen, maar meteen van start te gaan. Na een paar minuten ontdekken we dat dat toch wel wat onhandig blijkt te zijn omdat de te kiezen routes erg uit elkaar liggen en je goed moet kijken of je geen verkeerde keuze maakt. Dus we besluiten de auto weer ergens te parkeren en verder te puzzelen. Aangezien Denise zicht nog niet helemaal fit voelt na de minder goede nacht, kruipt zij achter het stuur en gaat Ad aan het puzzelen. Al rijdend puzzelen en navigeren vraagt toch wel wat van je evenwichtsorgaan en lijf. Ad kan dit al rijdend wat makkelijker en Denise begint met rijden. We verliezen helaas wel 20 belangrijke minuten dus moet Ad tactisch gaan plannen. En dat blijkt goed te gaan want we komen voor het eerst sinds onze reis ruim op tijd bij onze eerste waypoint.

Als we de backoffice mogen bellen ontdekken we dat we dit keer niet via de SMS de nieuwe coördinaten krijgen. Maar dat we deze via het serviceteam ontvangen die ook ergens op de parkeerplaats staan. Ad rent er naartoe om het briefje op te halen. Het blijkt een heel A4tje met coördinaten te zijn. Het is de zogenaamde ‘knikkerzak’ opdracht. Zoveel mogelijk coördinaten proberen te rijden binnen 6.15 uur. Eerst lijkt het een ingewikkelde opdracht, maar Ad ziet al snel logica in de cijfers en begint te puzzelen en een route te bepalen. Het mediateam komt ook nog even kijken en navragen wat onze tactiek is en maakt een leuk filmpje van ons. We gaan op pad en ontdekken al rijdend dat de tactiek lijkt te kloppen en we rijden met een redelijk gemak langs de coördinaten. We zijn natuurlijk wel wat uurtjes onderweg, maar de route was weer prachtig. Talloze Finse meertjes en vergezichten en veel mooie bosweggetjes gereden. Het was wederom mooi weer dus met een heerlijk zonnetje erbij was het een prima middag.

Tot slot moesten we nog etappe 6-3 gaan rijden. We voeren de coördinaten in en bepalen onze route. We moeten het binnen de ideale tijd kunnen rijden en zelfs een bonuspunt op kunnen halen. Het is inmiddels wel donker geworden en beginnen wat moe te worden. Halverwege de rit ontdekken we dat deze route langs hele kleine en lastige bosweggetjes gaat en die zijn spekglad. We besluiten dat dit niet meer verantwoord is, dus voeren het eind coördinaat in om zo snel mogelijk naar het hotel te gaan. Dat bleek al met al nog 45 minuten rijden, dus dat valt een beetje tegen. Helemaal omdat we al die moeite voor wellicht nog maar weinig punten hebben gedaan. Maar gelukkig zijn we na die 45 minuten in het hotel. Denise besluit even bij te komen op de kamer voor het avondeten. Ad gaat deelnemen aan de wijnproeverij die is georganiseerd. Moe maar wederom voldaan gaan we lekker slapen om ons weer op te laden voor de 8e dag. Onder ons kussen vinden we alvast de start coördinaten van morgen. Dus we kunnen vanavond al puzzelen zodat we morgen iets langer in ons bed kunnen blijven liggen.

DAG 7: 21 JANUARI – Challenge dag 5

Video Navigate North

De dag begon vroeg vandaag. De start is al om 6 uur in de ochtend voor het hotel. Dus geen ontbijt in het hotel, maar een tasje met broodjes mee in de auto. De eerste dag etappe start simpel. De organisatie wil ervoor zorgen dat we snel de ijzige wegen achter ons kunnen laten. Er geldt bij deze etappe alleen de maximale reistijd als scoretelling. Onderweg begint het behoorlijk te sneeuwen en in het donker is het soms best lastig om de weg goed te kunnen zien. Omdat iedereen het eerste stuk dezelfde route rijdt is het een lang ‘lint’ van auto’s die veel sneeuw doen opstuiven. Een mooi gezicht, maar dus wel oppassen voor-en met elkaar.

De tweede dag etappe brengt ons in Finland. Langzaam ontwaakt de dag en zien we de voorzichtige contouren van wat later op de ochtend een geweldig landschap blijkt te zijn. Wat is het hier ongelooflijk mooi. Als dan ook de zon nog doorbreekt is het plaatje compleet. We willen dan ook snel een stoppen om een aantal mooie foto’s te maken. Want voor je het weet rijd je weer in het donker! Dus nemen we vandaag een flink aantal foto’, want wie weet komen we hier niet snel weer terug. Ook onze reisgenootjes Edgar en Annemarie stoppen op dezelfde plek, dus een mooie gelegenheid om ook even wat foto’s van elkaar te nemen.

Ad is helemaal in zijn element. Hij vindt het geweldig om zo door de sneeuw te rijden. En door zijn enthousiasme kruipt Denise ook maar weer eens achter het stuur. En Ad had niets te veel gezegd; wat een mooie ervaring om zo over-en door de sneeuw door dit mooie landschap te rijden. Maar we moeten wel blijven opletten want het is ook nog steeds een Challenge, dus ook wel opletten of we de juiste route rijden en we de bonus op tijd kunnen meepakken. Dus veel handelingen tegelijk, maar daarom ook wel heel leuk om te doen. Op de route komen we opeens een kudde rendieren tegen. Ze lopen midden op de rijbaan en lijken geen haast te hebben. Dus even voorzichtig rijden en gelijk wat foto’s maken.

We rijden door en de vergezichten en mooie landschappen blijven ongelooflijk indrukwekkend. Het blijkt echter wel een monsteretappe te zijn, want we zijn al aardig wat uurtjes aan het sturen. Maar we rijden lekker verder en zien wat de rest van de dag ons nog brengt. Even verderop schrikken we toch wel even omdat er een auto van Navigate North stil staat midden op de hoofdrijbaan en een aantal andere mensen druk staan te zwaaien. Het blijkt een stevige aanrijding te zijn waarbij dus een van de auto’s van onze groep flink is beschadigd. Maar gelukkig geen gewonden en we besluiten verder te rijden omdat wij verder niet kunnen helpen. Deel etappe 4 bleek een lange maar mooie etappe te zijn. Aan het eindpunt van deze deel etappe dachten dat we klaar waren. Het eindpunt was immers bij een hotel. Dus hadden we het idee dat de organisatie ons wellicht een keer een ‘vroegertje’ had gegund. Maar helaas we blijken nog 1.45 uur verder te moeten rijden naar het kustplaatsje Oulu in Finland. Gelukkig geen ingewikkelde opdrachten meer en komen we rond 19.15 aan bij het hotel na een dag van 13,5 uur sturen. Dit blijkt een prachtig hotel te zijn waar we een heerlijk diner krijgen.

Het mediateam heeft even tijdelijk de honneurs waargenomen van de organisatie, omdat het organisatieteam met pech blijkt te staan bij de vorige bestemming in Stromso. Zij vliegen morgen door naar de volgende bestemming en zullen dan weer aansluiten. Van het mediateam horen we dat we wederom vroeg uit de veren moeten. En wel om 6.15 aan het ontbijt, maar omdat de tijdzone in Finland anders is dan in Nederland is het Nederlandse tijd eigenlijk 5.15. Dus maar lekker op tijd naar bed en zien wat de dag van morgen gaat brengen.

DAG 6 : 20 JANUARI- Challenge dag 4

Video Navigate North

Na een kort nachtje van maar 4.5 uur slaap zitten we om 7 uur alweer aan het ontbijt. Om 8 uur krijgen we de nieuwe coördinaten van deze dag. Navigeren wordt vast wat moeilijker hier met al die fjorden. Al snel ontdekt Denise dat zij zelf beter het eerste stuk kan rijden omdat de zeereis nog niet helemaal uit het lijf is verdwenen. Dus Ad gaat aan de slag om de beste route bij elkaar te puzzelen. We hebben een route gevonden en gaan lekker op weg. Helaas is het nog zo donker dat we nog niet zoveel kunnen zien van de mooie Lofoten. Af en toe duikt er door het duister de wit besneeuwde bergtoppen op. Al snel merken we dat het gladder wordt en krijgen we niet lang daarna een sms van de backoffice met de mededeling: Pas op, op sommige plekken is de weg verraderlijk glad. Nou laat dat: op sommige plekken maar weg. Al snel ontdekken we dat de weg meer en meer veranderd in een ijsbaan en is zelfs het Thialf er soms niets bij . Denise wordt wat opgejaagd door de ervaren Noren die met spike-banden rondrijden. Dus besluit Denise de auto maar aan de kant te zetten en Ad verder te laten rijden.

Als we een tijdje onderweg zijn komen we aan bij een pont!. Dat verbaasde ons want dat hadden we bij het plannen van de route niet goed gezien. Dat is wel een beetje balen want daar gaat dan je ideale rijtijd etc. Maar gelukkig zijn we niet de enige en staan er nog 4 andere teams en dus wordt het nog gezellig wachten. We krijgen van team 11 ‘ de Sneeuwhappers’ een vers kopje Nespresso. Ze hebben het Nespresso-koffieautomaat meegenomen in de auto, dus dat is heerlijk wachten. We varen op ons gemak naar de overkant, maar al snel vergaat ons het lachen. Het wordt gladder en gladder en de weg is nu echt veranderd in een ijsplaat. Team nr 11 glijdt zelf even van de weg af en heeft wat schade opgelopen aan hun linker voorbumper. Maar gelukkig verder alles oké’ . De rest van de dag doen we het rustiger aan om veilig op de eindbestemming aan te komen. Dat blijkt de plaats Tromso te zijn helemaal in het noorden van Noorwegen. Wat een eind weg en wat vreemd om daar ineens zo’n grote stad te treffen. Na wat navragen bij het diner blijkt het vooral een studentenstad te zijn voor alle Noordelijke inwoners van Scandinavie. Helaas toch weer wat laat in het hotel en om 20 uur eten we om daarna snel naar onze kamer te gaan en lekker te gaan slapen. Morgen is de start al om 6 uur, dat is wel heel vroeg. Maar we gaan dan weer zien wat we gaan beleven.


DAG 5: 19 JANUARI-challenge dag 3

We hebben heerlijk geslapen in het hotel in Arjeplog. Gisterenavond het diner met een groot deel van de groep heerlijk in een hottub gezeten buiten in de tuin van het hotel. Vanochtend een klein beetje uitgeslapen en om 7 uur aan het ontbijt. Deze ochtend kunnen we met de hondenslee erop uit, een lang gekoesterde droom komt uit. Wij hebben twee ritjes van een half uur gemaakt over een groot bevroren meer. Wat een enthousiasme en een energie bij de honden. En wat zijn ze lief. Wel missen we meteen onze eigen Sam. Die heerlijk wordt vertroeteld door Britt en Kim, dus niets heeft te klagen.

Dit was dus een heerlijke, rustige ochtend en lekker buiten in de natuur. Om 12.30 uur krijgen we een warme lunch in het hotel om vervolgens weer met een nieuwe puzzel aan de slag te gaan om de nieuwe coördinaten te vinden. Het bleek een puzzel waarbij je met de getallen van de nummerborden van een aantal teams de juiste coördinaten bij elkaar kon puzzelen. Bij vertrek vertelde de organisatie met klem dat we om 17.30 bij het eindpunt moesten zijn en niet te laat moesten komen. Wat zouden we gaan doen, of waar gaan we naartoe. Dat zullen we pas eind van dag weten.

Na het invoeren van de juiste coördinaten ontdekken we dat we naar Noorwegen vertrekken. Onderweg passeren we de Artic poolcircle. Helaas ontdekken we te laat het bord met de juiste plek en lukt het niet meer om te stoppen. Dan op de terugreis maar een nieuwe poging doen.

We eindigen onze rit in het plaatsje Boder aan de Noorse Kust. We verzamelen in eerste instantie bij het vliegveld: we zouden toch niet gaan vliegen? Maar al snel ontdekken we dat we om 19.45 bij de pont moeten verzamelen, We gaan dus naar de Lofoten. Eerst nog tijd om met een aantal teamleden wat te gaan eten in de stad.

Om 21 uur vaart de boot weg voor een tocht van 3.5 uur. Waar we hoopte om wat uurtjes verloren slaap inhalen, werd het een hele pittige overtocht waar Denise goed ziek is geworden. De zee was erg ruw met golven van 4 meter hoog. Op een gegeven moment was bijna de helft van de deelnemers ziek, dus een drukte van jewelste voor de organisatie. Patricia en Veronique van de organisatie liepen iedereen langs en na en hielpen waar ze konden. Na 3,5 uur ellende gelukkig weer vaste grond aan de voeten; alhoewel we moeten nog ruim een uur rijden naar ons hotel over slingerende wegen in het donker. Om 1.30 komen we aan in het hotel. Dat belooft een kort nachtje te worden want om 7.00 moesten we alweer aan het ontbijt zitten. Dus snel slapen en morgen weer nieuwe ervaringen opdoen en hopelijk iets van de mooie Lofoten zien.


DAG 4: 18 JANUARI-challenge dag 2

Vandaag onze tweede dag van de Challenge. Het ontbijt is al vroeg om 6.30, waar we om 6.45 de eerste briefing krijgen. Om de juiste coördinaten te krijgen moesten we een echte puzzel oplossen. Op iedere ontbijttafel werden puzzelstukjes neergelegd en bij elkaar moesten deze de eerste deeletappe coördinaten weergeven. Met een aantal fanatieke puzzelaars is het gelukt om de coördinaten te verzamelen en konden we rond 7.15 aan onze eerste deeletappe beginnen. Toen we wegreden van het hotel was het buiten de stad meteen heel stil, donker en mistig. We worstelen nog wel wat met de navigatie en hoe goed te juiste route in te schatten.

Tijdens de eerste deeletappe dachten we ruim in onze tijd te zitten, dus hebben het rustig aangedaan. Echter kwam ik er na een tijdje achter dat we niet de eindtijd in onze navigatie zagen, maar de aankomsttijd bij het eerste tussenpunt (meestal een bonuspunt), en dus bleken we ineens achterin het veld te rijden en zeker 40 minuten te hebben verloren. Ondertussen gingen onze collega’s uit de groepsapp berichtjes sturen om te vragen of het wel goed ging met ons omdat we zo achteraan lagen . Voordeel was wel dat we de start van deze dag dus relaxed hebben doorgemaakt en zelf even rustig gestopt zijn om eens goed om ons heen te kijken. We probeerden vervolgens bij de volgende deeletappe wat door te rijden om wat van de verloren tijd in te halen. Maar we belandde al snel op een ijsbaan. De organisatie had ook al een appje gestuurd dat we voorzichtig moesten zijn omdat het ijzelde. Dat hebben we gemerkt en glibberde de auto op sommige momenten erg over de weg. Gelukkige duurde deze ijzelperiode niet heel lang en konden we onze weg weer op besneeuwde wegen vervolgen.

Bij het volgende waypoint aangekomen besloten we maar meteen naar het eindpunt van de volgende deeletappe te rijden en niet te kijken naar bonus- of maluspunten om op die manier weer wat op het vel in te lopen. En dat lukte aardig en konden we zelf even een officiële pauze inlassen. 1 maal per dag mag je bij de backoffice een pauze van een half uur aanvragen. Dan word je tijd even stilgezet en gaat pas weer lopen als je weer verder gaat rijden. Dus hebben we op een mooie rustige plek de auto geparkeerd en een heerlijk broodje zelf meegenomen warme rookworst gegeten. Je wordt op zo’n reis heel inventief. We nemen iedere avond 2 thermoskannen mee naar de hotelkamer en een waterkoker en hebben dus de hele dat warm water voor thee, koffie, soep en om rookworst op te warmen. Superlekker en vult de maag goed.

We rijden weer verder en rijden kort even achter de auto van de organisatie. Zou dat dan toch betekenen dat we laatste liggen?. Maar al snel ontdekken we via de overzichtskaart dat we goed op schema liggen en weer midden het deelnemersveld. Aangekomen bij het volgende waypoint zien we een groot aantal teams staan, dus zijn we weer aangesloten en besluiten gelijk door te gaan voor deeletappe 3. We zijn inmiddels gewend aan het rijden in de sneeuw en merken dat we met deze winterbanden met gemak 90 kilometer per uur door de sneeuw kunnen rijden. Een vreemde gewaarwording, want in Nederland ga je echt niet harder dan 50 kilometer rijden. Maar het lukt en ook Denise heeft een stuk gereden in de sneeuw. Om 14.30 wordt het al schemerig en om 16.00 uur is het echt al helemaal donker. Tijdens het rijden vragen wij ons af wat al die zweden in die afgelegen dorpjes doen op hun vrije zaterdag. Je ziet nauwelijks mensen buiten en het is dus heel stil en donker. Overdag hebben we in de dorpjes een paar mensen boodschappen zien halen bij de plaatselijke supermarkt. Wel grappig om te zien dat de ouderen dat hier doen met hun sneeuw-sleerollator. We rijden naar onze eindbestemming; een mooi hotel.

We gaan dineren in de tuin in een houten Tipi waar terplekke op een haarvuur ons eten wordt klaargemaakt. Na het diner duiken we met z’n allen de hottub in waar plek is voor 40 personen. We spreken de dag nog even door om ons op te maken voor de dag van morgen. We krijgen in de ochtend het fun element, Wij gaan met de hondenslee mee. De organisatie heeft aangegeven dat het wel een hele lange dag zal worden want er moeten ook de nodige kilometers worden gereden, Dus dat zal een latertje worden. Dus nu lekker slapen en morgen om 7.30 aan het ontbijt.


DAG 3 : 17 JANUARI- challenge dag 1

Video Navigate North

Hoe zou het zijn ‘ de Challenge’ ? Over een paar uur zullen we het weten en de eerste ervaringen achter de rug hebben.

Om 9.30 zijn we vertrokken uit ons hotel in Karlstad om naar het startpunt van onze Challenge te rijden. We vertrekken uit het plaatsje Torsby en krijgen bij aankomst meteen onze Navigate North vesten en starttijd door. Ook ontmoeten we daar de andere teams en ontstaat er meteen al een leuke sfeer. Iedereen heeft er zin in en wil nu ook echt aan de rit gaan beginnen. Wij krijgen onze starttijd door en zullen om 12.10 vertrekken. Kort voor de vertrektijd ontvangen we onze eerste coördinaten.

We zullen deze dag in totaal 5 dag etappes rijden. Echter weten aan het begin van de dag niet hoeveel etappes we zullen moeten rijden, dus dat is best spannend: ben je op tijd klaar of moet je laat op de dag nog een aardige rit maken. Aanvankelijk gaat het voorspoedig en eindigen zelfs een deeletappe als eerste van alle teams. Maar bij deeletappe 3 lopen we vast. We denken een kortere route te hebben gevonden net zoals een viertal andere Navigate North auto’s voor ons. Maar enkele honderden meters na het inrijden van deze weg moesten we stoppen omdat een van de auto’s was weggezakt naast de weg. Met man en macht hebben we geprobeerd hen uit de sneeuw te trekken, maar na anderhalf uur proberen geconcludeerd dat er zwaarder materieel nodig was. Dus zijn wij met een ander team achteruit – in het donker – een heel smal pad teruggereden. Achteraf bleken we een sneeuwscooter pad te hebben gekozen, en tja het pad was niet berekend op onze zware auto’s. Dus uiteindelijk met twee man vooroplopend met een bouwlamp om Ad het spoor te kunnen tonen in zijn achteruitkijkspiegel. Met de grote stuurkunst van Ad kwamen we het pad weer af. Eerst nog de andere collega op dezelfde manier het pad terug achteruit begeleiden en eindelijk weer op weg naar het eindpunt.

We besloten meteen naar het eindpunt te rijden want het was al erg laat geworden. Om 22.15 kwamen we eindelijk bij ons hotel aan in het plaatsje Ostersond. De rest van de groep had al gegeten, maar het hotel had heel netjes voor de achterblijvers het eten bewaard. Dus zaten wij om 22.30 eindelijk aan ons diner. Moe maar voldaan gingen we naar bed om de wekker weer vroeg te moeten zetten. We worden om 6.30 weer bij het ontbijt verwacht.


DAG 2: 16 JANUARI

De dag begint met het maken van een lekker ontbijtje. Ad en Teus zijn al naar de supermarkt gereden om verse broodjes, croissants, eieren en spek te halen. We hebben allemaal niet heel erg goed geslapen. Dat zal wel komen door de omschakeling en de drukke periode voorafgaand aan ons vertrek. Maar dat mag de pret niet drukken, want we hebben er zin in. Vandaag verlaten we Denemarken en varen we met de pont naar Zweden Helsingborg. Om vervolgens langs de kustlijn van West Zweden via Gotenborg, naar Karlstad te rijden. Daar zal onze volgende stop zijn en verblijven we in hotel Scandia Karlstad Centrum.

Gedurende de reis hebben we al via het Micpoint track and trace systeem kunnen volgen waar alle andere teams op de route liggen. In Karlstad aangekomen ontdekken we dat hier in totaal 7 andere teams verblijven. Er wordt met een deel van de groep gezellig wat gedronken in de Hotelbar, om vervolgens met een viertal stellen wat te gaan eten. Dat zijn team Tundra, team Bakker, team de IJsvreters en wij. Tijdens het eten kwamen natuurlijk allemaal sterke verhalen op tafel. Want al deze teams hebben deze Challenge al eens gereden en wisselden allerhande tips en trucs en ervaringen uit. We hebben meteen een app groep aangemaakt; De stiekemerds!, waarmee we met elkaar alle slimme route en navigatietips kunnen uitwisselen onderweg!. Nu lekker slapen om morgen om 12.00 uur bij het startpunt bij het plaatsje Torsby echt te gaan beginnen aan ons avontuur. Dat is van het hotel in Karslstad ongeveer 1.5 uur rijden.


DAG 1: 15 JANUARI

Om 12 uur zijn we vertrokken uit Oud Alblas om te beginnen aan ons grote avontuur. Samen met Team Tundra rijden we de komende 2 dagen op naar het startpunt in Torsby Zweden.

Onze eerste stop is in Denemarken. We verblijven in een gezellige B&B Skelstrupgaard Appartments in het plaatsje Maribo. Een gezellig appartement ingericht als vanuit grootmoeders tijd. Na een eerste dag rijden kruipen we rond 23.00 uur ons bed in.


ZATERDAG 11 JANUARI

Vandaag één van de laatste voorbereidingsdagen voor onze reis. Over 4 dagen vertrekken we voor ons grote avontuur. Ook hebben we met team Tundra een leuk interview gegeven voor de regionale krant ‘de Vonk’. Komende woensdag komt het artikel in onze regionale krant.


ZONDAG 5 JANUARI

De drukke feestdagen zijn weer achter de rug en de kerstspullen weer naar zolder. Nog anderhalve week en dan beginnen we aan ons Navigate North avontuur. De (gezonde) spanning begint langzaam toe te nemen. Gisteren is er hard gewerkt om alle stickers van onze sponsoren op de auto te plakken. Samen met team Tundra mochten we gebruik maken van een overdekte loods van een kennis uit het dorp en daar hebben we met elkaar onze auto’s beplakt. Een mooi ‘voorpret’ moment om met elkaar in de stemming te komen voor het grote avontuur.

Wij vertrekken op woensdag 15 januari samen met Team Tundra naar het hoge noorden. We gaan in 2 dagen op ons gemak naar het startpunt rijden in Zweden . Op vrijdag 17 januari start ons avontuur bij het coördinaat 60.148416 12.994648 (plaatsje Torsby)

Wilt u ons volgen dan kan dat via:

Facebook pagina van NavigateNorth Facebook pagina van Team Noorderlicht Website Team Noorderlicht

Groetjes Ad & Denise

© 2020 Team Noorderlicht

Thema door Anders Norén